Vallentuna

Grundades måndag 1 juni 1970
Klubb 13086 - Distrikt 2350 - Charternummer

När Vallentuna rotaryklubb firade 40 år berättade Lars Åkerblom, en av grundarna, följande personliga historia om klubbens tillkomst.

Vad är sanning egentligen.

2010 års Nobelpristagare i litteratur, MarioVargas Llosa säger i en intervju:  ”Sanningen är ointressant”

Minnet sviker brukar vi ju säga när vi glömt något och akademiledamoten Kjell Espmarks senaste bok heter ”Minnet ljuger”.

Vad jag kommer ihåg om hur det började så kan det ha tillgått så här.

Kalla det gärna för Åkerbloms version:

Som rotarian ville jag fortsätta i föreningen när jag sommaren / hösten 1969 etablerade mig i Vallentuna.

Jag kontaktade distriktet och fick där besked att den som visste mer var Kurt Jonsson i Danderyd. I ett telefonsamtal städslade han mig till ett föredrag i sin klubb om mitt dåvarande arbete. Efter lunchen fick jag av honom veta vad som hade hänt. Tyvärr har jag inte något minne att han nämnde personer som han eventuellt hade haft kontakt med i Vallentuna utan han började om från scratch.

Kurt visade sig vara en slags mentor för alla nya rotaryklubbar norr om Stockholm. Han var vänlig att understryka att mitt medlemskap underlättade för honom att komma igång med förberedelserna.

Så följde ett möte med Fale Burman som då var guvernör. Han var ju general till yrket och ville nog gärna vara det i andra sammanhang. Andra funktionärer från distriktet och centralt fick vi någon enstaka gång träffa. Bl a Bo Lundqvist som var den som bevakade tillkomsten av nya klubbar i Sverige. (Rotary International Extension Committee).

Jag var barndomsvän med Jan-Erik Virgin som var förtjust i att delta i planeringen. Genom hans kommunala förtroendeuppdrag hade han en total insikt i kommuninnevånarnas lämplighet och intresse för bildandet av en rotaryklubb.

Här tog Ingvar Lidskog, bröderna Lindahl, Arne Andersson m fl företagsledare över den fortsatta planeringen. Kurt Jonsson deltog i sammanträden och fortsatte sitt mentorskap och såg till att administrationen fick sitt rätta genomförande.

Jag fick vara med ibland.

Genomförandet var odramatiskt. Möjligen blev diskussionen kring antalet medlemmar ett väsentligt inslag i samtalen. Först var vi 20 och sedan har antalet med åren vuxit sakta och säkert.

Förutom kommunalrådet Lidskog ingick i den första styrelsen Carl-Georg Seveson, Gösta Lindahl Conny Almén, Sune Ervanius, Göte Nilsson och Nils-Erik Magnusson.

Jan-Erik Virgin, Nils Sjöström och jag blev engagerade på ett tidigt stadium.

Så var vi igång. Vi följde i början de normer och bestämmelser som fanns.

 

Medlemmar

Aktiva medlemmar 37
- Herrar 26
- Damer 11
Paul Harris Fellow 13
Gästmedlemmar 0
Hedersmedlemmar 1
Andra kontakter 1

Adress

Vallentuna Rotaryklubb

Fornminnesvägen 1A
c/o Malmberg
18632 Vallentuna
Sverige